SGK Da Yeni Dönem


Hizmet dökümü yenilendi: İşveren hilesi tarih ollacak.SGK, emeklilik için en kritik belgelerden önde gelen hizmet dökümüne yeni eklemeler getirdi, sigortalı çalıştığı şirketi artık görebilecek.

Toplumsal Güvenlik Kurumu (SGK) son dönemde elektronik ortamda verdiği hizmetlere önemli eklemeler yaptı. SGK’nın internet ortamı üzerinde verdiği en önemli hizmetlerden biri 4/a ve 4/b’li sigortalılar için hizmet dökümü ve hizmet bilgisi. Bir işverene bağlı olarak çalışan kişiler için hizmet dökümü, emeklilik işlemleri için en kritik belge konumunda. Bireyin SGK nezdinde geçerli ilk defa sigortalı olduğu tarihin, toplam prim ödeme gün sayısının, doğum tarihinin ve çalıştığı işyerlerinin görüldüğü hizmet dökümüne SGK bazı eklemeler yaptı. Bu eklemelerden belki de en önemlisi, sigortalının çalıştığı şirketi artık görebilecek olması. İşverenlerin bu aşamada kişiyi başka bir işyerinden sigortalı göstermesi benzer biçimde uygulamaları bu değişim sonrası hemen öğrenilebilecek.


YIPRANMA SİSTEME GİRDİ
Hizmet dökümünde kişilerin sigortalı olarak gösterildikleri işyeri bilgisini görecek olmaları, yıpranmaya doğal olarak çalışmalar açısından da önemli. Bu sayede yıpranmaya tabi çalışması olan fakat bu durumun SGK’ya bildirilmediğini tespit eden bir sigortalı işverene direkt olarak bu günleri kanuna uygun şekilde bildirmesi gerektiğini hatırlatabilecek. İşveren yıpranmaya doğal olarak çalışmayı bildirmemekte direnirse sigortalı geç kalmadan yargı yoluna başvurabilecek.Hizmet dökümüne eklenen bir öteki bilgi de, sigortalının işten ayrılma sebebi. Bu data sigortalının işsizlik sigortasından yararlanabilmesi açısından çok önemlidir. İşten çıkış sebebi işsizlik sigortasından maaş almaya uygun olmayan bir işsiz, işsizlik maaşı alamaz.

ÇIKIŞ KODU DA EKLENDİ
öteki yandan işverenlerin genel eğilimi çalışanın işyerinden çıkış sebebi ne olursa olsun bunu her şekilde ‘çekilme’ olarak bildirmek yönündedir. Bu eğilim de işsizin maaş almasını engeller. Hizmet dökümünde bu bilginin görülecek olması bu konuda işsizlerin hızlıca durumu öğrenmelerine ve gerekirse yargı yoluna başvurmalarının önünü açacaktır. Hizmet dökümüne eklenen bir öteki data ise sigortalının ay içinde 30 günden azca çalışmalarının sebebinin görülebilecek olması. Bu sayede sigortalı çalışan söz mevzusu ay içinde kendisi adına niçin 30 gün prim ödenmediğini öğrenebilecek.

Kazanç takip edilmeli

HİZMET dökümünün önemli bir diğer noktası da, prime esas kazanç kısmıdır. Prime esas kazanç sigortalının SGK’ya hangi ücret düzeyinden bildirildiğini gösterir. Dolayısıyla sigortalılar işverenin kendilerini gerçek ücretleri üzerinden SGK’ya bildirip bildirmediklerini düzenli olarak takip edebilirler.

Alo 170’e şikayet edilebilir
GERÇEK ücretleri üzerinden SGK’ya bildirilmemek, sigortalıları çok zor durumda bırakıyor. Bu durum, hizmet dökümü tertipli olarak takip edilirse önlenebilir. Bunu tespit eden bir sigortalı ALO 170’e doğrudan başvurarak şikayette bulunabilir.

Hangi kodlar işsize maaşın önünü açar?

İŞSİZLİK sigortasından maaş alabilmek için bireyin kendi iradesi dışında işsiz kalması gerekmektedir. Bu nedenle istifa, emeklilik, kadın işçinin evlendikten sonrasında bir yıl içinde kıdem tazminatı alarak işten ayrılması benzer biçimde hallerde işsizlik maaşından yararlanılması söz konusu değildir. Bu yüzden sigortalılar işten ayrılma nedenini hizmet dökümü üzerinden ne olursa olsun kontrol etmeli ve bu koda nazaran işsizlik maaşına başvuruda bulunmalı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İsteğe Bağlı Sigorta Nasıl Kapatılır Dilekçe Örneği

Çalışılmadığına Dair Bildirim Giriş Sistemi Geçici İş Göremezlik İşveren İşlemleri

SSK Cep No Telefon Ekleme SGK