SGK ya E Devlet Üzerinden Giriş


Toplumsal Güvenlik Kurumu (SGK), sigortalıların çeşitli bilgilerine internetten TC Kimlik Numarası ile ulaşılmasına yönelik uygulamayı, “Kişisel verilerin korunması” amacıyla, e-devlet kapısı üzerinden kişisel şifrelerle ulaşılması şeklinde devam ettirecek.

SGK Hizmet Dökümü işlemleri 01 Kasım 2014 tarihinden itibaren SGK Sorgulamaları artık kişisel verilerin korunması amacıyla, e-Devlet kapısı uzerinden size özel şifre ile ulaşılması şeklinde devam ettirilecek.

SGK Başkanı kararlı Zararsız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’nin e-devlet uygulamalarına başlangıçta çok hızlı bir giriş yaptığını ve ciddi mesafeler almış olduğunı, ancak uygulamaların istenilen hızda gitmediğini söyledi.E-Devlet liginde yapılan sıralamalarda Türkiye’nin başlangıçta yüksek yerlerde yer almış olduğuna işaret eden Zararsız, bu mevzuda bir duraksama dönemine girildiğini belirtti.


E-Devlet uygulamalarında nerede ise uygulamaların yarıya yakınının sosyal güvenlik kurumlarının yaptığı hizmetlerden oluştuğuna dikkati çeken Zararsız, kurum sayfasından çeşitli hizmetlere ulaşılmasına yönelik çalışmaların devri ve erişimin şifreli hale getirilmesi konusunda karar alırken, Türkiye’nin e-devlet uygulamalarına ciddi bir katkı yapmayı ve aslabir süre ihmal edilmemesi ihtiyaç duyulan kişisel verilerin gizliliğini ve korunmasını amaçladıklarını bildirdi.

Kurumda herkese ilişkin verileri bulunduğunu vurgulayan Zararsız, “Kurumun vazife alanına giren konulara ilişkin Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde yaşayan herkese ait veri var elimizde. Hatta yabancılara ilişik veriler var. Bu veriler kişisel veriler. Bu tarz şeylerin korunması gerekiyor. Benim, bana ait verinin, benim bilgim haricinde bir başka kişi tarafından veya bir başka müessese tarafından görülmesini veya görülebilme ihtimalini kabul etmem mümkün değil” dedi.

KİŞİLER GÜVENLİ HALE GETİRİLDİ
Önceden herhangi bir ferdin TC Kimlik Numarası biliniyorsa SGK’nın internet sitesinde uygulamalar kullanılarak çeşitli kişisel verilere ulaşılabildiğini anımsatan Zararsız, şöyle konuştu:

”Bizim kuruluş olarak 300’den fazla uygulamamız var. 300’den fazla uygulamanın direk web ortamında ve başka kişiler tarafından şifre gerekmeksizin TC Kimlik Numarası ile girilip görülebilmesi doğru bir şey değildi. Bu işin ticaretini yapanlar da var. Ofislerinde TC kimlik numarası üzerinden girip sorgulama yapanlar da var. Kişisel verilerin korunması anlamında 12 Eylülde yapılan referandumla Anayasa’ya bu konuda özel bir hüküm de girdi ve daha da yüksek bir korumaya dayanak oluşturuldu.
Hem kişisel verilerin korunması, başkaları tarafından görünmemesi ihtiyaç duyulan bilgilerin görünme imkanının ortadan kaldırılması aynı zamanda e-devlet uygulamalarına daha çok katkıda bulunabilmek amacıyla 1 Kasımdan itibaren kendi web tabanımız üzerinden sisteme erişimi kapattık. Türksat’ın kapısını işlettiği e-devlet kapısından şifre ile girme yöntemini oluşturduk. Fakat bu esnada Türksat ile bizim aramızda bazı programlar dolayısıyla mesele yaşandığı için 1 Kasımdan 26 Kasıma kadar geçen dönemde sorunlar yaşandı.

Bu sorunlar da giderildi 26 Kasımdan itibaren artık oradan erişilebilir hale gelindi.”
Uygulamadaki temel amacın, vatandaşların kişisel bilgilerinin başkaları tarafınca görülebilir ve üzerinden para kazanılabilir olmaktan çıkarılması olduğunu vurgulayan Zararsız, şunları kaydetti:
”kişi sadece kendi rızasıyla kendine ilişkin bilgilerin başkaları tarafınca görülmesine müsaade edebilmeli. Dolayısıyla bunun için de kullanıcı adı ve şifre söz konusu. Bundan sonrasında artık herhangi bir ferdin TC Kimlik Numarasını biliyorsanız direk bu numarayı girerek ona dair detayları göremeyeceksiniz. İlla onun hem kullanıcı adını bununla birlikte şifresini bilmek zorundasınız. Böylece kişiler kurumumuzdaki bütün detayları yönünden güvenli, korunaklı bir hale getirilmiştir. Olması ihtiyaç duyulan de budur. Ciddi bir devletin, ciddi bir kurumun vatandaşlarına ilişik bilgilerinin başkaları tarafınca görülmesini engellemek en önemli görevliğudur. Bu uygulamayla kurum olarak üzerimize düşen görevi yerine getirdik.”

uygulamaSGK bilgilerine erişim konusundaki yeni uygulamayla www.Sgk.Gov.Tr sitesinden sisteme erişime son verildi. Bu bilgilere artık www.Turkiye.Gov.Tr (e-Devlet Kapısı) adresinden ulaşılacak.
Sistemde kişisel bilgilerin sunulduğu hizmetler, verilerin güvenliği için, sisteme giriş yapıldıktan sonra görüntülenebiliyor. Sisteme giriş için ise e-devlet şifresine ihtiyaç bulunuyor. E-Devlet şifresini içeren zarf, PTT Merkez Müdürlüklerinden şahsen müracaat ile üzerinde TC kimlik numarası bulunan kimlik ibrazıyla temin edilebiliyor.
Şifre ilk alındığında PTT tarafından işlem harcamaı olarak 1 lira alınıyor. Şifrenin kaybedilmesi, unutulması şeklinde durumlarda PTT’den alınacak her şifre için ayrıca 10 lira ücret ödeniyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İsteğe Bağlı Sigorta Nasıl Kapatılır Dilekçe Örneği

Çalışılmadığına Dair Bildirim Giriş Sistemi Geçici İş Göremezlik İşveren İşlemleri

SSK Cep No Telefon Ekleme SGK